Nincs laktózmentes tej!!!!

Sokan úgy tudják, hogy a kecsketej laktózmentes. Sajnos ki kell ábrándítsam minden laktózérzékeny ember társamat. 

A kecsketej körülbelül ugyanannyi laktózt tartalmaz mint a tehéntej


Nincs laktózmentes tej! 

Minden emlős állat teje tartalmaz laktózt vagyis tejcukrot! Egyébként az anyatej tartalmazza a legtöbb tejcukrot körülbelül 9 grammot literenként, amit a tehéntejben található laktóztartalom duplája!!!

A "laktózmentes" tejtermékeket egyébként úgy állítják elő, hogy a tejhez (vagy tejtermékhez) laktáz enzimet adagolnak, de csupán a 9 hónapnál idősebb sajtok, azok, amik természetes módon az érési folyamat során válnak laktóz mentessé. 

Tejtermékek laktóztartalma

A különböző tejtermékek eltérő mennyiségű laktózt tartalmaznak, a friss tej tartalmaz, körülbelül 5 grammot literenként (akár a tehén, akár a kecsketejről beszélünk) .
A savanyított tejtermékek mint az aludt tej, joghurt, kefir, túró jóval kevesebb laktózt tartalmaznak, azonban a bolti forgalomban kapható termékeket sokszor más tejszármazékokkal dúsítják, így megnőhet azok laktóztartalma is, Nagyon sok felvágottat és pékárut is dúsítanak tejszármazékokkal, tejfehérjével, vagy tejcukorral, így a termék címkét érdemes vásárlás előtt mindig megnézni! 
A sajtféleségekről elmondható, hogy minél keményebbek annál kevesebb a laktóztartalmuk, egyrészt mert a laktóz vízben oldódik, másrészt mert az érlelés során a laktóz mennyisége tovább csökken a sajtokban. A 9 hónapnál tovább érlelt sajtok biztosan laktózmentesek.
A vaj, mivel gyártása során a tej víztartalmát eltávolítják, így szintén alig tartalmaz laktózt.

Mi okozza?

A laktózérzékenység oka, egyszerűen a laktáz enzim hiánya, vagy csökkent mennyisége. Kezelése nagyon egyszerű, vagy el kell hagyni a laktózt tartalmazó élelmiszereket, vagy a laktáz enzimet a laktóz fogyasztással egyidejűleg pótolni kell (pl tabletta formájában). Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot, azonban míg Észak-Európában - ahol régóta fogyasztanak tejet ez az érték 5% körüli, Dél-Európában - ahol a melegebb éghajlatnak köszönhetően csak a sajtfogyasztás volt elterjedt, tejet csak azon kevesek fogyasztottak, akik maguk is állatot tartottak - a laktózérkenyek aránya eléri a 71%-ot.

Miért van egyre több laktóz érzékeny ember?

A laktóz érzékenyek száma évről évre növekszik, aminek több oka is van. Egyrészt ma már sokkal több információ jut el az emberekhez, így sokkal nagyobb eséllyel kezdenek gyanakodni a laktóz érzékenységre a panaszaik hátterében, és így többen jutnak el a diagnózisig is. Másrészt egyre nagyobb mennyiségben fogyasztunk laktózt. Egészen az 1950-es évekig hűtés hiányában a tej fogyasztása sokkal kisebb mennyiségű volt, és sokkal nagyobb részt tett ki az aludttej, melynek fogyasztása napjainkra teljesen visszaszorult. A boltokban kapható tejek nagy mennyiségben tartalmaznak laktózt, viszont a lebontásban szerepet játszó lakto-bacilusokat egyáltalán nem  (ezért állnak el sokáig) így a szervezetünk semmilyen segítséget nem kap a tejcukor lebontásához. Az 1970-es évektől kezdve pedig egyre több tejet fogyasztanak az emberek. Ráadásul egyre több termékhez - és nem is csak tejtermékhez - adnak pluszban tejcukrot, állomány vagy ízjavító szándékkal. A szervezet laktóz bontó képessége pedig véges. 

 

Gyógyítható? 

A laktóz érzékenység nem egy betegség, tudósok szerint ez az emberek normál állapota, hogy felnőtt korukra elveszítik (vagy csökken) a laktóz emésztési képességüket. Egy génmutációnak köszönhetően azonban nagyon sok embernél egyáltalán nem jelent problémát a tej és a tejtermékek fogyasztása. Magyarországon elsősorban a 30 év feletti népesség érintett a másodlagos (vagyis felnőtt korban kialakuló) laktózintolerancia által. 

Tudományosan elfogadott gyógymódja nem létezik, kezelni a laktóz tartalmú élelmiszerek kerülésével, vagy tejcukor tartalmú ételek fogyasztásával egyidejűleg fogyasztott laktáz enzim adaglásával kezelhető. 

Tapasztalataink szerint azonban egy pár hetes laktózmentes diéta (tehát nem csak a tejet, tejtermékeket, hanem a tejcukrot tartalmazó felvágottakat, péksüteményeket és a "laktázmentes" tejtermékeket is kerülni kell) után a szervezet kisebb mennyiségben ismét képes bontatni a laktózt, így a joghurt, sajt féleségek és egy - egy alkalommal fogyasztott tejszínes, tejfölös étel már nem okoz problémát (vagy sokkal enyhébbek a tünetek). 

Ami a lényeg

Tehát, aki laktózérzékeny, az kecsketejet és a belőle származó termékeket sem tudja fogyasztani, vagy csak laktáz enzim pótlása mellett, illetve egyéni érzékenységtől függően kis mennyiségben. 


Köszönjük, ha egy megosztással segítesz a tényeket minél több emberhez eljuttatni.