Laktóz mentes a kecsketej?

Egy városi legenda cáfolata

 

Laktóz mentes a kecsketej? A válasz egyértelműen NEM!  

Ez egy városi legenda, nagyon sokfelé lehet olvasni, de egyáltalán nem igaz!

A Wikipédián is ilyen félreérthetőn fogalmazva szerepel:

"A kecsketejet a laktózérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel kevesebb a laktóztartalma, mint a tehéntejnek. A tehéntejből megiható mennyiség 11/10 részét ihatják meg kecsketejből. Azaz 1 deciliter helyett 1 deciliter és egy centilitert"

Vagyis a kecsketej majdnem ugyanannyi laktózt tartalmaz mint a tehéntej, a laktóz érzékenyek (az érzékenység mértékétől függő mennyiségben) csak laktáz enzim együttes pótlása mellett fogyaszthatják.

Minden emlős állat teje tartalmaz laktózt vagyis tejcukrot! Egyébként az anyatej tartalmazza a legtöbb tejcukrot körülbelül 9 grammot literenként, ami a tehéntejben található laktóztartalom duplája!!!

A laktózérzékenység oka, egyszerűen a laktáz enzim hiánya, vagy csökkent mennyisége. Kezelése nagyon egyszerű, vagy el kell hagyni a laktózt tartalmazó élelmiszereket, vagy a laktáz enzimet a laktóz fogyasztással egyidejűleg pótolni kell (pl tabletta formájában).

Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot, azonban míg Észak-Európában - ahol régóta fogyasztanak tejet ez az érték 5% körüli, Dél-Európában - ahol a melegebb éghajlatnak köszönhetően csak a sajtfogyasztás volt elterjedt, tejet csak azon kevesek fogyasztottak, akik maguk is állatot tartottak - a laktóz érkenyek aránya eléri a 71%-ot.
A különböző tejtermékek eltérő mennyiségű laktózt tartalmaznak, a legtöbbet a tej, tejföl tartalmaz (a savanyított tejből készülő valódi tejfölre ez nem igaz, de ilyet legfeljebb otthon lehet készíteni, bolti forgalomban nem kapható).
A savanyított tejtermékek mint az aludt tej, joghurt, kefir, túró jóval kevesebb laktózt tartalmaznak, azonban a bolti forgalomban kapható termékeket sokszor más tejszármazékokkal dúsítják, így megnőhet azok laktóztartalma is.
A sajtféleségekről elmondható, hogy minél keményebbek annál kevesebb a laktóztartalmuk, egyrészt mert a laktóz vízben oldódik, másrészt mert az érlelés során a laktóz mennyisége tovább csökken a sajtokban. A 9 hónapnál tovább érlelt sajtok biztosan laktózmentesek.
A vaj, mivel gyártása során a tej víztartalmát eltávolítják, így szintén alig tartalmaz laktózt.

Egyéni érzékenységtől függően, a legtöbb laktóz érzékenységben szenvedő bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztását jól tolerálja, így általában a vaj, a sajtféleségek egyáltalán nem okoznak panaszt és kis mennyiségben a joghurt, kefir, túró, aludttej is fogyasztható - itt azonban figyelni kell, mert a bolti változatokat sokszor dúsítják valamilyen tejszármazékkal így laktóz tartalmuk magasabb lehet a vártnál.

Tehát, aki laktózérzékeny, az kecsketejet és a belőle származó termékeket is csak korlátozottan tudja fogyasztani, vagy csak laktáz enzim pótlása mellett. az_allergia_ellenszere_115794_1_big.jpg

Próbáltam rájönni, hogy honnan ered az a téves nézet, hogy a kecsketej laktózmentes, de valószínűleg inkább egy félreértésből, vagyis abból indult ki, hogy minimálisan kevesebb a laktóztartalma mint a tehéntejnek, ezt pedig sok oldalon már mint marketing eszköz úgy tálalták, hogy aki laktóz érzékeny az több kecsketejet fogyaszthat mint tehéntejet (de azt már nem taglalták, hogy a különbség nem decikben mérhető inkább csak centi literekben), és innen tovább gondolva juthattak el sokan odáig, hogy a kecsketej fogyasztható a laktózérzékenyek számára...  Sajnos ez egy újabb az interneten terjedő tévhitekből.

Segíts te is, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet. Már egy megosztással is segíthetsz! Tudja meg az egész világ a kecsketej nem laktózmentes! - de azért szeretjük :-) tejontes.jpeg