Pasztőrözött, ESL, UHT?

Pasztőrözött, ESL, UHT? Te sem tudod melyiket válaszd? Akkor próbálok segíteni.


1. A pasztőrözés a legkíméletesebb formája a nyers tej kezelésének, ez a tej tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot, vitamint. Ebből a tejből általában tudsz készíteni aludttejet is, hiszen tartalmaz laktobacilusokat. Hátránya viszont, hogy nem tartható el sokáig (de ha megmaradt volna készíthetsz belőle aludttejet, túrót.. ) Egyébként a pasztőrözés jellemzően 72 fokon pár másodperces hőkezelést jelent.Képtalálat a következőre: „dobozos tejek”


2. ESL ez már általában 130 fok körüli 2-3 másodperces hőkezelést jelent, így nem maradnak benne életképes laktobacilusok, ezért el áll akár 21 napig is viszont ebből már nem lehet aludttej és sokkal kevesebb benne az értékes tápanyag. Hűtve tárolandó.


3 UHT tejek tartalmazzák a legkevesebb vitamint, ásványi anyagot, viszont nem igényelnek hűtést és hónapokig elállnak. Ennek az oka, hogy 136-145 fokos hőmérsékleten teljesen csírátlanítják a tejet, majd szintén csíramentesen csomagolják.

 

Környezetvédelmi szempontból a dobozos tejek sokkal könnyebben lebomló anyagból készülnek, mint a műanyag flakonos vagy zacskós tejek. Persze a legjobb az lenne, ha mindenkinek hozzájuthatna üvegből készült tejes üvegben a friss nyers tejhez, de ha ez nem megvalósítható, akkor lehetőség szerint a pasztőrözött tejet válasszátok.

 

Ha pedig további kérdésetek maradt, írjatok, hívjatok, vagy küldjetek füst jeleket!