Te is a világ legnépszerűbb tejét fogyasztod?

Ha azt mondom tej, te is a tehéntejre gondolsz?

 

A világ egyes részein a juhtej, tevetej, vagy éppen a jaktej jelenti a "tejet" de kisebb mennyiségben fogyasztanak szamártejet, lótejet, bivalytejet is. 

Európában és Észak-Amerikában a tehén tej fogyasztás a legelterjedtebb, de ha világszinten nézzük, akkor több ember fogyaszt kecsketejet, mint bármilyen másik állatét. Több mint 440 millió kecske (világszinten) termel megközelítőleg 4,8 millió tonna tejet, amit még napjainkban is elsősorban helyben fogyasztanak, vagy készítenek belőle tejtermékeket.

 

tejkancsoban.jpeg

A különböző kecsketejből készülő sajtok már a legtöbb nagy áruházban könnyedén hozzáférhetőek, azonban az olyan termékek mint a friss kecsketej, vagy joghurt, már csak speciális boltokban, vagy még inkább a termelőknél elérhetőek. Ennek legfőbb oka, hogy az agyon kezelt tehéntejhez képest a friss kecsketej csupán napokig őrzi meg minőségét.

Pedig sokkal könnyebben emészthető, több B6 vitamint, kalciumot, cinket és szelént tartalmaz mint a tehéntej. Kevésbé allergizál, mert α-kazein tartalma csupán tizede a tehéntejben találhatónak. ≠

 Így érdemes lenne minél többször a kecsketejet és a belőle készülő tejtermékeket étrendünkbe illeszteni, és ha tejet mondunk nem azonnal a tehénre gondolni :-)

 

 

Ha még több érdekességet tudnál meg a kecsketejről nézz szét a blogon: